Juniperbos Apeldoorn-West

Juniperbos


Het Juniperbos is een uniek stuk bosgebied dat gekenmerkt wordt door een rijke fauna en flora. In het bos bevinden zich beschermde planten en dieren en het valt dan ook onder Natura 2000. Hiermee heeft het de hoogste beschermingsstatus die we in Nederland en Europa kennen. Het Juniperbos bevindt zich in Apeldoorn-West bij de wijk Berg en Bos en wordt omsloten door de Amersfoortseweg, de J.C. Wilslaan, de Soerenseweg en de Juniperlaan. Het Juniperbos is een Stiltegebied waar ook gebruik van wordt gemaakt als waterwingebied voor ons drinkwater.
Het bosgebied geeft al tientallen jaren veel plezier aan wandelaars en met name ook aan hondenbezitters die hier met hun hond vrij door het bos kunnen lopen. Ofschoon het bosgebied bescherming heeft is het de laatste jaren onder steeds grotere druk komen te staan. 
 
De naam Juniperbos komt van Juniperus, wat Jeneverbes betekent. Van oorsprong komt de Juniperus communis voor op de Veluwe. Sommige jeneverbessen zijn al eeuwen oud. De laatste tijd plant de jeneverbes zich steeds moeilijker voort. In ons eigen 'Juniperbos' komen ook stukken met jeneverbes voor. De gemeente kapt regelmatig nieuw opgeschoten bomen rond de jeneverbessen om deze meer kans te geven. De jeneverbes wordt van oudsher omgeven met allerlei mythische verhalen. Een alleenstaande jeneverbes lijkt soms op een silhouet van een persoon. Voer voor sagen en legendes! Ook werden aan de bessen magische krachten toegedicht.
 

Share our website